Incredible India

Visez la India de ani buni, cu mult înainte de Metaphora. Dar întotdeauna mi s-a părut mai mult sau mai puțin un vis utopic, pentru că nu poți să mergi în India 2 săptămâni, cât e vacanța oficială în România. Însă de anul trecut, de când m-am apucat de povestea cu bijuteriile, am pus India sus pe listă, imediat după Maroc, și iată-mă, deci, în New Delhi.

Probabil una dintre cele mai multi-dimensionale țări din lume, India excelează în atâtea domenii încât am senzația că suprapopularea are, totuși, un sens. Unul dintre aspectele extraordinare este moștenirea incredibilă pe care o are India de astăzi ‒ este singura țară din lume în care tradiția bijuteriilor a continuat neîntrerupt în ultimii 5000 de ani și unde se lucrează și astăzi aceleași bijuterii pe care le purtau Buddha și contemporanii lui. Modelele s-au mai modificat în timp, în urma contactului cu invadatorii, vecinii sau partenerii de comerț, însă, în mare, bijuteriile au rămas aceleași.

șolduri

Dovezile sunt multiple, răspândite prin muzee din toată lumea. Doamna de mai sus, de exemplu, locuiește la Muzeul Național din Delhi, dar este de origine din Rajasthan (vestul Indiei) și s-a născut în secolul IX d.Hr. Și, după cum se poate observa, pe lângă podoabele cu care a înzestrat-o natura (sau artistul) poartă și o cantitate apreciabilă de brățări, coliere și cercei pe care eu le recunosc astăzi strălucind pe sub sariuri sau în magazinele cu bijuterii.

Mai puțin norocoasa ei compatrioată din secolul II î.Hr. poartă agățată din creștetul capului o podoabă care vine atașată de un lanț până pe frunte și pe care femeile de pe tot teritoriul Indiei o primesc cadou în ziua nunții și în ziua de azi.

Nu-i așa că e incredible India?