Cum se curăță corect argintul, pentru ca bijuteriile tale să arate impecabil și să reziste mai mult timp

cercei mari din argint antichizat, lucrati in india

Cercei mari din argint antichizat – o bijuterie lucrată manual în India, de care te vei îndrăgosti de la prima purtare!

Multe femei adoră bijuteriile din argint, și cum să nu le iubești? Strălucitoare sau patinate, simple și delicate sau opulente și în modele mult mai versatile decât ale altor metale prețioase, bijuteriile din argint au un farmec aparte, care vorbește despre eleganța, feminitatea și autenticitatea purtătoarei.

Cu timpul, probabil ai observat că ele se oxidează în urma contactului cu oxigenul din aer, cu umezeala, cu diverse soluții sau în reacție cu pH-ul pielii. Acest efect patinat poate înfrumuseța bijuteriile mai mult, dar oricând dorești să revină la forma inițială, le poți curăța.

Din fericire, argintul se curăță foarte ușor, iar noi la Metaphora ți-am pregătit un ghid cu tot ceea ce știm despre procesul curățării argintului, care să îți răspundă la toate întrebările legate de curățarea și întreținerea bijuteriilor preferate.

Oxidarea argintului: de ce oxidează bijuteriile?

Motivul pentru care oxidează bijuteriile este unul simplu – argintul din care sunt lucrate este, mai exact, un aliaj din 925‰ argint pur și 75‰ cupru. Argintul pur cu titlul 1000‰ nu oxidează, dar este un metal prea moale pentru a fi prelucrat pentru bijuterii, de aceea el trebuie întotdeauna aliat cu un metal care să îi dea mai multă rigiditate.

Practic, „vinovatul” pentru oxidarea argintului este, de fapt, cuprul cu care acesta este aliat. Din fericire, există mai multe soluții de curățare, așa că nu trebuie să-ți faci griji cu întreținerea bijuteriilor din argint.

pandantiv statement argint lucrat de bijutieri artizani in india

Pandantiv Arya din argint patinat și ametist, lucrat manual în India pentru colecția Metaphora.

De ce unele bijuterii sunt oxidate când sunt noi?

Bijuteriile din argint patinat, cu aspect antichizat sau vintage sunt preferate în general de către femei, pentru că au mai mult farmec și o eleganță aparte când nu sunt strălucitoare, iar nuanța argintului este mai închisă la culoare.

Însă cum ce se obține această nuanță, la o bijuterie nouă?

Procesul se numește antichizare sau patinare și se execută de către bijutieri cu ajutorul unei oxid special, numit chiar patină, care se aplică pe bijuterie la final și care intră în toate spațiile generate de lucrătură (gravură, granulație, cizelură, embosare etc).

Dacă bijuteria este perfect simplă, șlefuită și fără nicio lucrătură pe întreaga suprafață, antichizarea nu este posibilă, pentru că patina nu are unde să se fixeze, ea nu se poate fixa pe o suprafață perfect netedă.

cercei lungi din argint patinat, lucrati in india

Cerceii Bihar sunt simpli și spectaculoși în același timp și au o lucrătură complexă, durabilă, realizată de un bijutier artizan din India.

Majoritatea bijuteriilor, însă, sunt antichizate parțial, doar în zonele cu mai multă lucrătură, și au și zone simple, mai strălucitoare, care creează un contrast frumos cu cele patinate.

Unele bijuterii, cum sunt cele din colecția noastră de cercei de argint, dar și multe modele de inele, coliere, brățări, pandantive și brățări de picior din argint, sunt antichizate pe cea mai mare parte a bijuteriei, pentru a evidenția lucrătura complexă în filigran. În mod evident, partea simplă, care nu a fost patinată inițial va oxida și ea în mod natural la un moment dat și va trebui curățată.

Pentru că patinarea care are loc în mod natural și se întâmplă în timp, spre deosebire de cea cu un oxid special care se aplică unei bijuterii noi, acoperă în mod uniform toate zonele bijuteriei, inclusiv pe cele netede și șlefuite.

cercei mici yoni din argint antichizat

Cercei indieni din argint patinat, în forma simbolului feminității, din colecția unicat Metaphora

Există și bijuterii din argint care nu oxidează niciodată?

Anumite bijuterii din argint sunt placate cu rodiu, un metal prețios care oprește procesul natural de oxidare a argintului, bijuteria rămânând neschimbată în timp. În general, această metodă se aplică lănțișoarelor sau altor bijuterii mai simple, care sunt lucrate industrial, în masă.

Bijuteriile lucrate manual, în serii mici, așa cum sunt cele din colecția Metaphora, au modele originale și unice și nu sunt placate cu rodiu, iar oxidarea lor naturală care apare în timp se poate curăța foarte ușor. Placarea cu rodiu este un procedeu complex care se poate efectua doar în anumite condiții și doar într-o fabrică de prelucrare, cu o tehnologie anume, deci ar fi imposibil de aplicat bijuteriilor lucrate manual.

Când este, de fapt, necesară curățarea bijuteriilor din argint?

Anumite bijuterii din argint arată mai bine când oxidează în mod natural, pentru că strălucirea inițială este înlocuită de o nuanță mai subtilă și mai elegantă de gri argintiu. În ultimii ani, cele mai populare inele din argint au fost de departe cele oxidate, care nu strălucesc deloc.

inel din argint patinat si email albastru

Inelul Meknes lucrat manual în Maroc, din argint patinat și email albastru, te așteaptă în colecția Metaphora.

Sunt persoane care își lasă bijuteriile intenționat să oxideze natural înainte de a le purta – de exemplu brățări de argint și inele de argint care nu se asortează perfect pentru că sunt oxidate diferit, unele fiind mai noi, și pe care posesoarea vrea să le poarte împreună, pe aceeași mână.

bratara din argint antichizat, lucrat manual in Maroc

Brățara Assa din argint intens patinat, în stil marocan, cu model filigranat și elegant.

Desigur, este o chestiune de gust dacă ne place sau nu cum a oxidat în timp o anumită bijuterie. Așadar, când și cum curățăm argintul?

Decizia de curățare a argintului aparține fiecărei persoane în parte, nu există o regulă generală pentru când o bijuterie trebuie curățată. Însă, în general, dacă oxidarea este mult prea intensă, practic când ajungem la înnegrirea argintului pe întreaga suprafață a bijuteriei – atunci se consideră că argintul a oxidat prea mult și și-a pierdut din frumusețea caracteristică și, deci, trebuie curățat.

bratara din argint antichizat cu elefanti indieni

Brățară indiană din argint antichizat din colecția Metaphora, cu 13 elefanți, simboluri ale feminității și cunoașterii.

Cu ce soluții și prin ce metode se curăță argintul corect?

Nu tot ce este natural este bun la orice. Lămâia, de exemplu, este un fruct minunat, plin de calități, însă aciditatea ei intensă poate face mult rău unui stomac sensibil, la fel de ușor cum poate distruge suprafața unei bijuterii din argint.

Contrar părerii generale, bijuteriile de argint NU trebuie curățate cu soluții pe care le avem în casă, așadar NU folosi pe bijuteriile tale:

  • bicarbonat,
  • detergenți,
  • pastă de dinți,
  • ingrediente naturale din bucătărie ca sare, oțet sau lămâia,
  • alte ingrediente „atipice” de care ai auzit pe internet, cum ar fi sucurile acidulate sau ketchupul

De ce niciodată aceste soluții făcute acasă?

Răspunsul este simplu – deși toate aceste soluții și ingrediente ar putea avea în teorie o anumită putere de curățare, din cauza acizilor sau agenților de curățare pe care îi conțin, ele sunt mult prea dure pentru bijuteriile din argint, în special în cazul celor cu pietre semiprețioase, nefiind concepute pentru curățarea acestora și pot afecta în mod iremediabil bijuteria. Și nimeni nu vrea să își distrugă cu bună știință bijuteria preferată, nu-i așa?

Metodele corecte de curățare a argintului, recomandate de bijutieri:

Ai două metode corecte și foarte simple pentru curățarea bijuteriilor din argint, pe care și bijutierii noștri la Metaphora le folosesc și le recomandă:

  • Cea mai simplă și inofensivă metodă de curățare (la îndemâna oricui!) este o cârpă foarte moale din bumbac și câteva minute de răbdare în care se freacă bijuteria.
  • Pentru cine vrea să curețe bijuteria în doar câteva clipe, există soluții profesionale pentru curățarea argintului, cum ar fi lavetele impregnate cu o soluție specială de curățare.

Spre exemplu, laveta Hagerty, pe care o folosim și noi la Metaphora, este impregnată cu o soluție specială pentru curățarea bijuteriilor din aur, argint, dar și a pietrelor prețioase. O poți comanda împreună cu bijuteriile tale etnice preferate, de pe site-ul nostru.

Bijuteria din argint se ține bine într-o mână, iar cu cealaltă se freacă ușor cu laveta pe toate părțile, până când aceasta se murdărește vizibil în timp ce îndepărtează oxidul de pe suprafața bijuteriei. Orice bijuterie din argint 925 își va recăpăta strălucirea sau cea mai mare parte din aceasta în 1-2 minute de curățare cu metoda descrisă.

laveta speciala pentru curatarea argintului

Poți comanda laveta specială de curățare a bijuteriilor din argint preferate, pe Metaphora.ro

Cum curăț argintul pentru a nu pierde garanția bijuteriilor?

Orice bijuterie din argint cumpărată online vine însoțită de un certificat de garanție, așa cum primești și în cazul bijuteriilor Metaphora. Însă garanția este valabilă pentru defectele de fabricație care nu sunt evidente de la început.

Garanția NU se acordă în cazul deteriorării unei bijuterii în urma curățării necorespunzătoare – și nu doar argintul poate fi afectat de curățarea necorespunzătoare, ci și pietrele semiprețioase, perlele, emailul, lemnul de abanos și alte materiale montate în argint.

Pentru a nu pierde garanția obținută la cumpărare, bijuteriile din argint trebuie curățate așa cum am descris anterior, în nici un caz cu soluții improvizate cu ce găsim în bucătărie sau debara.

În cazul bijuteriilor etnice din argint Metaphora, lucrate manual în țările lor de origine cu tehnici tradiționale, beneficiezi de garanție 12 luni de la data livrării, conform condițiilor de mai sus.

pandantiv din argint spirala, din Thailanda

Pandantiv din argint, lucrat manual în Thailanda în formă de spirală, simbol similar cu Yin și Yang: descoperă-l în colecția de bijuterii thailandeze Metaphora

Recomandări de final, pentru întreținerea argintului:

Pentru că meriți să te bucuri de frumusețea bijuteriilor de argint cât mai mult timp, la fiecare purtare, iată câteva sfaturi de întreținere pe scurt, din partea Metaphora:

  • Bijuteriile cu pietre semiprețioase, perle sau cu email trebuie ferite de lovituri, îndoiri bruște, detergenți de vase, produse chimice, corozive, apa din piscină, parfum, spray, fixativ – acestea le pot deteriora iremediabil și pot schimba aspectul argintului.
  • Bijuteriile se păstrează în săculeți/cutiuțe separate, pentru a se evita zgârierea lor.
  • Argintul sterling 925 oxidează în mod natural în contact cu aerul și umezeala. În timp, patina obținută îi poate da bijuteriei și mai mult farmec. Însă oricând se dorește revenirea la nuanța inițială a argintului, acesta poate fi curățat ușor cu o lavetă specială pentru metale prețioase.
  • Bijuteriile reglabile precum brățările sau inelele trebuie mărite sau micșorate cu mare grijă, pentru a evita forțarea și ruperea lor.
bratara lata din argint si agata verde, lucrata manual in afganistan

O brățară statement din argint și agată verde, de care te vei îndrăgosti de la prima purtare. Lucrată manual în Kabul, Afganistan.

Sperăm că acest ghid te va ajuta să îți păstrezi accesoriile la fel de frumoase cu fiecare purtare, în cel mai simplu mod.

Iar dacă te-ai îndrăgostit de aspectul antichizat al argintului și vrei să porți cele mai frumoase modele, delectează-te cu seriile unicat Metaphora, lucrate manual în țări precum India, Nepal, Thailanda, Maroc sau Indonezia, de către artizani bijutieri locali.