Amuletă cruce de Goulimine, argint, Maroc

664 lei · livrare gratuită*
TVA inclus
în stoc
Comandă acum pentru livrare începând de joi, 21 februarie.
Materialargint 925
Greutate24,6 grame
Dimensiuniînălțime 5,3 cm; lățime 4,8 cm; grosime 7 mm
Model: PMAAG0591

Pandantiv amuletă din argint, lucrat manual de un artizan bijutier marocan. Acest tip de amuleta este numit de marocani boghdadiya, iar de europeni „cruce de Goulimine” datorită structurii sale asemănătoare cu simbolul creștin, fără sa aibă totuși vreo legătură simbolică cu acesta.

Amuleta este orginară din sudul Marocului, din orașul Goulimine, supranumit și „poarta deșertului”. Goulimine a fost până la jumătatea secolului XX un punct cheie pe rutele comerciale care traversau Sahara. Caravanele încărcate cu sare traversau deșertul în luni de zile ca să ajungă aici, în punctul terminus al călătoriei, la cel mai mare târg de cămile din Africa.

În Maroc se consideră că cele patru extremități ale amuletei îndepărtează răul trimițându-l spre cele patru zări, protejându-și astfel purtătorul. Amuleta este goală în interior și poate fi folosită și ca recipient talismanic în care să se introducă (prin partea laterală superioară) mici obiecte cu semnificație pentru purtător.

Amuleta are ștanțat pe spate marcajul de argint sterling și pe cel care atestă originea marocană (cap de berbec) și poate fi un original Cadou de Ziua Femeii.

Toate prețurile afișate includ TVA. Costul transportului va fi adăugat la finalul coșului.